Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

139 години от освобождение на Белово и беловския край

На тази дата през 1878-а Беловският край е освободен от войските на Астраханския драгунски полк, Първи Московски гвардейски пехотен полк и Кавказката казашка бригада.

700 души въоръжени доброволци от Беловския край подпомагат Киевския хусарски полк при освобождението на Чепинското корито.

Интересен е и фактът, че в Беловския край сражения не са водени, а войските просто са влезли и са обявили Белово за свободно.

И така се стига до днес, когато отбелязваме 139-та години от освобождението на града.

Своя поздрав към беловци отправиха още областния управител на Пазарджик Гинче Караминова, евродепутатът Андрей Новаков, зам.- председателят на 43-то Народно събрание Янаки Стоилов, представители на ГЕРБ, политическа партия Гергьовден, КНСБ.

Венци в знак на преклонение и признателност бяха поднесени пред паметника на загиналите руски, финландски и украински войни. И както повелява традицията, огромният беловски огън, с който са били посрещнати освободителите, беше символично запален.

От екипа на кмета Костадин Варев пък се бяха постарали да включат за всекиго по нещо в празничната програма. За доброто настроение на всички се погрижи поп фолк изпълнителката Емилия. Тя вдигна градуса на настроението с едни от най-големите си хитове, кокто и с палитра от запомнящи се български изпълнения. Финалът на вечерта с много песни и танци постави обичаната Николина Чакърдъкова и Неврокопския ансамбъл.

Линк: telekabeltv.bg

https://www.livechatalternative.com/