Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

145 години от Освобождението отбеляза Белово

На 14 януари центърът на град Белово се оказа тесен да побере всички дошли на отбелязването на 145-тата годишнина от Освобождението на беловския край. Гайдарски състав „Петко войвода” откри празничната програма. Празникът започна с традиционния ритуал по вдигане на националния трибагреник от Кмета на общината инж. Костадин Варев.  Представители на православната църква отслужиха празничен водосвет. За да споделят празника с жителите на общината присъстваха гостите: г-н Андрей Новаков – евродепутат от групата на ЕНП, г-н Димитър Гечев – народен представител от политическа партия ГЕРБ, г-н Трендафил Величков –областен управител на област Пазарджик, Генерал-майор Явор Матеев – командир на съвместното командване на специалните операции, г-н Илия Милушев – съветник по сигурност и отбрана на президента на Републиката, Съдия Мариана Шотева –председател на Административен съд – Пловдив, г-жа Силвия Георгиева – изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България, Комисар Ангел Ангелов – директор на Регионална дирекция на пожарна безопасност и защита на населението, подполковник Петър Петров –началник на Военно окръжие Пазарджик, г-н Найден Шопов – областен координатор на партия ГЕРБ -Пазарджик, Гл. инсп. Георги Поюков – Районна служба за пожарна безопасност и защита на населението Белово, Ст.инсп. Лъчезар Павлов – началник Полицейски участък Белово, почетните граждани на община Белово: проф. д-р Донова, акад. д–р Дамянов, г-н Цинцаров, г-н Пенев, Д-р Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища, г-н Димитър Хаджидимитров –зам.-председател на КТ „Подкрепа”- Пазарджик, общински съветници, кметове на общини и кметства, ръководители на обществени институции на територията на община Белово, изявени беловци – лекари, художници и скулптори.

    Празнично приветствие към жителите на Белово отправиха Кметът на общината инж. Костадин Варев, евродепутатът г-н Андрей Новаков и Областният управител на област Пазарджик г-н Трендафил Величков. Послучай празника бяха получени множество поздравителни адреси. 

В тържествената проверка-заря участва военно формирование на Съвместно командване на специалните операции с командир генерал-майор Матеев. Венци и цветя пред паметника на освободителите бяха поднесени от името на Кмета на общината, президента на Република България, членове на европейския парламент от групата на ГЕРБ/ЕНП, от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, от Областния управител, гости и жители на община Белово. По стар обичай празничният огън беше запален от инж. Варев – Кмет на община Белово.  Програмата продължи с участието на  поп – фолк певицата Деси Слава, маестро Митко Денев и гласът на България Петя Панева, както и танцьорите от ФТА „Беловче”. Стоплени от приветствените думи, от традиционното греяно вино, от почерпката и с приповдигнато празничното настроение стотици беловци и гости извиха кръшни хора.