Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

2021 година – Европейска година на железопътния транспорт

Европейската комисия предложи да се превърне 2021 г. в Европейска година на железопътния транспорт , тъй като тя отбелязва няколко важни годишнини за железопътния транспорт: 20-годишнината от първия железопътен пакет на ЕС, 175-годишнината от първата железопътна връзка между две столици на ЕС (Париж-Брюксел ), както и 40 години TGV и 30 години ICE.

Основната цел на Европейската комисия е да допринесе за постигането на целите на Европейската Зелена сделка в областта на транспорта. Поредица от събития, кампании и инициативи ще насърчат железопътния транспорт като устойчив, иновативен и безопасен вид транспорт през 2021 г. Те ще подчертаят ползите от железопътния транспорт за населението, икономиката и климата, както и останалите предизвикателства за създаването на истинско европейско железопътно пространство без граници.

От EFAITH, заедно с нашите членове, партньори и контакти, искаме също така да разясним влиянието на железниците върху социалната, икономическата и политическата структура и събитията в Европа от 1840-те години нататък. И как тяхното наследство все още оказва влияние върху идентичността на регионите и общините днес.

За повече информация: www.industrialheritage.eu

Документи:

125 Години – ЖП Линия Цариград – Белово – Изтегли

2021 година - Европейска година на железопътния транспорт