Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

21 Септември 2016 г. Европейски ден без загинали на пътя

Инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL

Първи Европейски ден без загинали на пътя се провежда на територията на Европа на 21 септември, сряда. Инициативата е подкрепена от европейския комисар по транспорта Виолета Булц, Европейския съвет за безопасност на транспорта и службите на пътна полиция на 30-те страни-членки на TISPOL, националните правителства, общинските и местните власти, неправителствени организации.

Това е поводът и за специалното послание на Ейдън Рийд, президент на TISPOL:
В началото на десетилетието постигнахме значително ограничаване на загиналите и тежко ранените при пътни инциденти, но през последните две години тази тенденция се промени. Особено важно е отново да съсредоточим вниманието си към усилията, необходими за постигане на целите на Европа 2020 – намаляване поне наполовина на жертвите на пътя в сравнение с периода до 2010 г. Уверени сме в тях, убедени сме, че усилията на правителствата могат да доведат до драстично намаляване на загиналите и ранените. Вярваме, че с индивидуалния принос на всеки един от нас ще постигнем очаквания голям резултат.
 
Без жертви на пътя трябва да е нашата цел всеки ден, не само на 21 септември. Убеден съм, че операцията EDWARD може да има голям успех, независимо дали ще постигнем нулева смъртност в този ден, тъй като инициативата е достъпен начин да повишим вниманието по темата. 

Всеки ден около 70 човека загиват, други 370 са ранените по пътищата на Европа.

Нека всеки oт нас да поеме личен ангажимент за безопасно поведение, като си припомни следните правила и послания и се подпише под тях – www.tispol.org/еdward
На 21 септември всеки час ще следим дали успяваме да изпълним своя ангажимент.
Ако в тези 24 часа успеем да постигнем нула жертви на пътя, ще можем и занапред.
Водачи и пешеходци, помислете как шофирате, как се движите по пътя.
Помислете как да намалите рисковете – ползвайте предпазен колан, шофирайте със съобразена с пътните условия скорост, не употребявайте алкохол или упойващи вещества, не говорете по телефона,  докато сте зад волана.
Помислете за близките и приятелите си.
Намаляването на жертвите и ранените на пътя продължава да е приоритет.
Ако всеки един от нас поне с малко промени поведението си за повече сигурност на пътя, заедно ще спасим човешки живот и ще променим съдби.
Подкрепата на всеки е решаваща.

 

Без жертви по пътищата на страната преминаха последните 24 часа. В Европейския ден без загинали на пътя, 21 септември, проведен в страните-членки на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – TISPOL, на територията на България са настъпили 10 пътно-транспортни произшествия. Ранени са 11 души, двама са с опасност за живота.

Седем от регистрираните произшествия са възникнали в населени места. Четири от инцидентите са били с пешеходци, сред пострадалите са 13-годишно дете, както и движил се неправилно по пътя възрастен мъж, чиято алкохолна проба с техническо средство отчела положителен резултат.
За последните 24 часа са регистрирани три пътни инцидента с материални щети, допуснати от водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. Едно произшествие е предизвикано от шофьор, управлявал под въздействието на наркотици.

Най-рискови през денонощието са били периодите между 8.00 и 10.00 часа и между 23.00 и 24.00 часа.

 

 

21 Септември 2016 г. Европейски ден без загинали на пътя