Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Автопоход по случай 130 години от създаването на Татар-Пазарджишко Военно окръжие

Днес кметът на община Белово-инж. Костадин Варев и общинска администрация бяха домакини на скромно тържество по повод130-та годишнина на Пазарджишкото военно окръжие.

По случай отбелязването на юбилея Военно окръжие ІІ степен – Пазарджик осъществява програма, която включва провеждането на автопоход от личния състав под наслов „По стъпките на Воинската слава“. Маршрутът на похода преминава и през нашия борчески град Белово. Участниците в автопохода, гости на тържеството: подполковник Емил Колегов / началник на Военно окръжие ІІ степен гр. Пазарджик/, ОР подполковник Христосков /председател на Областната организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва-гр. Пазарджик/, ОР полковник В. Атанасов /председател на Общинската организация-гр. Белово/ и ветерани, бяха посрещнати по стара българска традиция с хляб и сол. Караул от млади беловци и стиховете на Вазов, рецитирани от ученици на СОУ „Ал. Иванов – Чапай“ гр. Белово, сложиха начало на тържеството. Поздрав към всички поднесе г-жа Севдалина Попова /ст.спец. „Музейна дейност“, гр. Белово/, като отбеляза, че Пазарджишкото военно окръжие е наследник на богата традиция- „след Съединението и включването на Южна България в пределите на страната, със заповед №103 на военния министър от 4 април 1886г се обявява ново военно-териториално деление на новоприсъединените земи. С тази заповед се уеднаквяват военните структури на двете части на страната ни. Южна Б-я се разделя на осем военни окръжия, едно от които е Пазарджишкото“.

Днес, ние честваме годишнината на една емблематична структура, която в годините назад има пряко влияние не само в историческото развитие на страната, но и върху личните съдби на поколения мъже от област Пазарджик.

Чест е било за всеки българин в недалечното минало да бъде войник. Гордост и уважение за всеки, изпълнил воинския си дълг. Под бойните знамена на Родината загиват 127 човека от нашия край.

От името на участниците в похода началникът на Военно окръжие ІІ степен гр. Пазарджик – подполковник Колегов благодари на домакините за топлото посрещане и добрата организация, като се обърна към гражданите с кратко прочувствено слово.

Днес е денят, в който свеждаме глави пред подвига им, днес е денят, в който си спомняме за тях. Времето, в което да изречем „Слава на героите!”. Гости, домакини и жители на общината поднесоха на паметника на загиналите във войните венци и цветя и почетоха паметта им с едноминутно мълчание.

{gallery}news/31032016:160:140:0:0{/gallery}

 

https://www.livechatalternative.com/