Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Мащабно национално учение на доброволците

Мащабно национално учение на доброволците

На 13 септември Доброволното формирование към община Белово взе участие в организираното от Националната Асоциация на доброволците в Република България мащабно учение за реакция на доброволци при наводнения.

Занятието се проведе на язовир Доспат в град Сърница и в него взеха участие над 70 доброволци от различни формирования в страната – Белово, Вълчедръм, Панагюрище, Пловдив, Сандански, София и Сърница, Перник, както и спасители от „Пещерно спасяване“, Федерацията на радиолюбителите и Съюза на българските спасители.

Участниците в учението от ДФ-Белово бяха: Стелиан Хараланов Станислав Танев, Петьо Лютаков, Николай Димитров, Емил Терзийски, Любомира Танева и Георги Спасов-статист.

За първи път се организира и проведе подобно учение за доброволци, а не демонстрация. Участниците-спасители нямаха предварителна информация за мащаба на бедствието, нито за броя на пострадалите или вида на нараняванията им. Дейностите, които извършиха по време на учението се състояха в издирване и спасяване в пресечен терен, пожарогасене, евакуация по въжен способ, водно спасяване и първа долекарска помощ.

Участваха екипи за: височинно спасяване, водолазно спасяване, пожарогасене /за ръководител на екипа беше избран Станислав Танев от ДФ-Белово/, ПДП /първа долекарска помощ/, издирване и спасяване, ПТП /пътно транспортно произшествие/, радиокомуникация, наблюдение с дрон, оперативен щаб, статисти.

Цялото учение премина под ръководството на Оперативен щаб /ОЩ/ в лицето на Боян Аврамов /ръководител ОЩ от ДФ „Содис“/ и Стелиан Хараланов /зам.-ръководител ОЩ от ДФ-Белово/.

Спасителните екипи се сформираха на терен от доброволци от различни градове, които не се познават помежду си, както би се случили в реална обстановка при действително бедствие. Те получаваха от щаба нареждания с конкретни задачи, които да извършат. Това допринесе за усъвършенстването на работата в екип и координацията между доброволците.

{gallery}news/2019/09/19092019-1:160:140:0:0{/gallery}