Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Представяне на книгата на Красимир Узунов „Каймакъ-Чаланъ“

Гордост за мен е да представя книгата "Каймакъ-Чаланъ" в Белово, което е дало много в националноосвободителните ни борби, дало е много на България.

"Имаме два варианта като държава – единият е да оставим всичко в музеите. Другият е да възродим националната ни памет", каза Узунов. Той разказа за първото си посещение на Каймак-Чалан през 1991 г. и останалите забравени там кости на избити войници и шрапнели.
 "Тези от войниците, които са погребвани, са били заровени в краката на своите командири или така, както са се подреждали за атака – след своя командир", обясни Узунов. Той каза също, че историята се прави от малки хора, а книгата "Каймакъ-Чаланъ" е преклонение пред паметта на българския войник.
 "За да получим опрощение, трябва да нахраним душите на тези, които до сега са били забравени. Трябва да намерим от къде сме тръгнали, за да знаем на къде отиваме", допълни Узунов. Той отговори на зададените му от присъстващите в залата въпроси за участието на войници от региона във войните за национално обединение.

Линк: www.focus-news.net