Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Традициите на Трифон Зарезан

На 14 февруари в четири населени места на община Белово /с. Мененкьово, с. Аканджиево, с. Дъбравите и с. Момина клисура/ с български народни песни и танци, червено вино и ритуал по зарязване на лозята традиционно беше отбелязан празникът Трифон Зарезан.

Областният управител Стефан Мирев и председателят на ОбС-Белово Васил Савов уважиха празника на лозарите и винарите в Аканджиево. Здраве, берекет, добра реколта и качествени вина пожела областният управител на местните винопроизводители.

Във всички населени места по традиция беше проведен конкурс за най-добър винар през изтеклата 2017 г.

В с. Дъбравите освен традиционния конкурс за най-добро домашно бяло и червено вино-реколта 2017 г., се проведе и кулинарен базар за набиране на средства за отбелязване 80 години от създаването на НЧ "Ал.Пипонков – Чапай".  

Заместник областният управител Петър Белчев присъства на тържественото отбелязване на Трифон Зарезан в Мененкьово. Той пожела здрава и успешна година на лозарите и винарите от региона.

Село Мененкьово е селото с най-старите традиции, посветени на лозарите и виното, които се предават от поколение на поколение. Празникът започна в центъра на селото с фолклорна програма, след което шествието се отправи към местността "Дъбето", където по традиция се прочете молитва за берекет от отец Николай и се извърши ритуал по зарязване на лозята. Гост на празника на селото беше и кметът на община Белово – инж. Костадин Варев. Заместник областният управител Петър Белчев връчи наградите на победителите в традиционния конкурс за най-добро вино през изтеклата година. І-во място за "Най-добро червено вино за 2017 г." журито присъди на Веселка Адамска, ІІ-то място беше за Мария Додова и на ІІІ-то място – Петър Михайлов. Всички те получиха грамота и парична награда. За доброто настроение на всички през целия ден се погрижиха: Оркестър при сдружение "Средец" гр. София, Музикална формация "Родопски звън" гр. Смолян, Фолклорен танцов ансамбъл "Беловче", Женска певческа група при НЧ "Св. св. Кирил и Методий-1910" с. Мененкьово и Женска певческа група при НЧ "Просвета-1928" с. Момина клисура.

{gallery}news/2018/02/19022018-3:160:140:0:0{/gallery}