Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Представители на Община Белово почетоха юбилея на Райна Каблешкова

На 30.07.2018 г. в НЧ “ Хаджи Ненчо Дончев Палавеев-1869“ в гр. Копривщица бе отпразнувана 70-годишнината на г-жа Каблешкова. От Община Белово на празника присъстваха Севдалина Попова – ст.специалист „Музейно дело“, Любомира Танева-ст. спец. „РД и ЕП“ и Снежана Углешова.

Те поднесоха на юбилярката поздравителен адрес от името на кмета на Община Белово, инж. Костадин Варев, плакет за граждански принос, цветя и подарък. Юбилейното тържество бе съпроводено от музикална програма и представяне на най-новата книга на г-жа Каблешкова „За честта на пагона и в служба на Родината“.

Райна Каблешкова, родена в Пловдив през 1948 г., произлиза от възрожденския Каблешков род от Копривщица. Тя посвещава живота си на изучаване на делото на известния ѝ роднина Тодор Каблешков. С патриотичен плам, родолюбие и всеотдайност, тя пази спомена за делото му и работи за популяризиране на участието на град Белово в Априлското въстание! В поздравителения адрес на кмета на Община Белово, инж. Костадин Варев, адресиран до г-жа Каблешкова бе отбелязано, че беловци са признателни за нейния принос в изучаването на един живот, отдаден за извоюване на Свободата на Отечеството и свързан с Белово и беловци в най-драматичните дни от новата ни история – подготовката и избухването на въстанието от 1876 г.

Юбилярката получи много пожелания за здраве и творчески успехи, за вдъхновение, дръзновение и упоритост, с които да пази Каблешковите идеали и пламъка на любовта към родината!

{gallery}news/2018/07/31072018:160:140:0:0{/gallery}