Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Откриване на исторически Музей – Белово

Създаването на музейна институция е дело на всички – както на общинското ръководство и администрация, така и на цялата общност от хората на района.

Кмета на общината, инж. Костадин Варев, председателят на общинския съвет – г-н Васил Савов, целият Общински съвет на град Белово бяха единодушни по въпроса, че е дошъл моментът градът да има своя исторически музей. С мотивирано предложение до МК за преобразуване на съществуващата историческа музейна сбирка „Атанас Хрисчев” в Общински исторически музей, те получиха подкрепата на Министерство на културата и направиха възможно развитието на нов културен институт в града ни.

Нека си припомним и защо е важен музеят – той е място за памет, културно пространство за учене и възпитание по специфичен начин, за научни изследвания на миналото и не на последно място за подпомагане на развитието на туризма в общината ни.

Надявам се беловци по достойнство да оценят факта, че наличието на музей в града ще даде възможност за нов тип културна изява, че ще помогне за развитието на местната общност. Лично от свое име, пиша това за да благодаря на тези, които помагаха и да приканя всички да се включат в делото по изграждането на музея, което не е завършено, все още.

Около тържествата музейната библиотека се обогати с ценни издания на РИМ гр. Пазарджик, подарени от директора г-н Борис Хаджийски. Доц. д-р Веселина Вачкова, директор на ИМ гр. Перущица и д-р Й. Детев също обогатиха музейната библиотека с интересна специализирана литература. Зарадва ни и нашият съгражданин инж. Димитър Дудалов, който дари „История на древните траки“ от Никола Йонков Владикин, изд. през 1911 година. Музеят в Белово чака своите приятели – можете да станете част от нас с разказана родова история, намерен стар документ, а Клубът на приятелите е отворен за всички!

Да ни е честит – да представя достойно историята ни, да възпитава, изучава и показва културно-историческите ценности и традиции на хората от Община Белово!

Севдалина Попова

{gallery}news/2019/04/23042019:160:140:0:0{/gallery}