Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

80 години параклис „Св.Св. Константин и Елена“ – кв. Малко Белово

Параклисът „Св.св. Константин и Елена“ се намира в местността „Старо село – Разсадника“ до мястото на старата църква „Св. Георги“, която е построена през 1420 г. и е обслужвала предишното наше село Ново Белю (Белюво), опожарено от кържалии и турци 1795 г.

Строежът на параклиса започва 1932 г. и е завършен 1937 г. Осветен от пловдивския владика същата година. Иконостасът е обикновен, без дърворезба, изработен е от местни дърводелци. Иконите на Царския ред са дарени от Параклис и Олга Параклизови от гара Белово. До параклиса е построена малка едноетажна къща (странноприемница) с две одаи (стаи). Всичко това е правено с доброволен труд и лични средства.
Големият принос е на Църковното настоятелство и свещеник Йоан Кирилов, който е свещеник в с. Малко Белово от 1930 г.
По това време селото наброява 860 жители, 80 къщи.

Параклисът е на името на „Св.св. Константин и Елена“ – това са император Константин и неговата майка Елена. Константин бил на 34 г., когато в 306 г. е провъзгласен за император от войските си, той управлява Римската империя до своята смърт през 337 година. Константин I Велики официално е признат за първия християнски римски император. Заслуга на Константин е налагането и спазването на Миланския едикт на толерантността през 313 г., с който се слага край на преследване на християните в империята. Твърди се, че опознал християнството от своята майка Елена.

Първата служба в параклиса „Св.св. Константин и Елена“ е отслужена от пловдивския митрополит Максим, в присъствието на жители от село Малко Белово, от околните села, от град Пазарджик, Пловдив, София и свещеници, приятели на отец Йоан.

През 1940 г. на храмовия празник „Св.св. Константин и Елена“ за първи и последен път е игран нестинарски танц. Главни нестинари Бона Велинова известна лечителка – билкарка родом от Софийското село Григорово, Тодор Зайков от село Радиново, Велико Търновско, Василица Янева от град София. В огъня с икони в ръце влизат и следните малкобеловци: Методи Георгиев Василев, Иван Георгиев Шопов, Асен Данаилов Говедаров, Василка Александрова Генова и др. В този ден иконата на „Св.св. Константин и Елена“ ги е закриляла.

Гости на празника са били: кметът на Пазарджик г-н Желязков, лекарят Д. Докучев, учители от Пловдивската духовна семинария.
Като награда на самобитна религиозна проява нестинарството ни е завещано от далечни времена. „Нестинарските игри“ този древен ритуал е в списъка от 2009 година на ЮНЕСКО. Нестинарските игри, мартениците и кукерите идват от траките.

Стоянка Петрова-гр. Белово, кв. Малко Белово

{gallery}news/2017/21052017:160:140:0:0{/gallery}