Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Белово отбеляза 140 години от избухването на Априлското въстание с две музейни изложби

Белово отбеляза 140 годишнина от избухването на Априлското въстание с две изложби в сградата на Музейна сбирка „Атанас Хрисчев”.

Гостите на събитието: инж. Костадин Варев-кмет на община Белово, г-н Савов-председател ОбС Белово, представители на общинска администрация, директори на институции и жители на общината, бяха посрещнати с топла питка от Женска певческа група към НЧ „Тодор Каблешков-1874“. Потомките на голямо беловки, които и преди столетие с хляб и сол са предложили топло гостоприемство на Георги Бенковски и неговата „Хвърковата чета” поздравиха присъстващите с възрожденски песни.

Фотодокументалната изложба „Памет”, посветена на волята и куража на въстаналите селища в югозападната част на ІV-ти Революционен окръг с център с. Голямо Белово, разказва за събитията. Посетителите могат да научат подробности за въстанието в Белово и околните селища от спомените на свещенник Михаил Радулов – председател на Беловския революционен комитет, Никола Йонков Владикин и от проучванията на краеведите Никола Станев, Атанас Хрисчев, Стефан Мерачев. Историческият разказ е подкрепен от богат фото и докумунтален материал от архива на музейната сбирка.

Изложбата от живописни платна „Априлското въстание в образи” представя пред жителите и гостите на Белово 11платна на известни худажници, между които проф. Гюдженов, проф.Коюмджиев, П. Бабачев и др., в залата са експонирани и част от оръжията на въстаници от Голямо Белово.

С присъствието си на събитието беловци отдадоха почит на смелите си предци и показаха, че паметта им за героизма на Априлци е жив. 

{gallery}news/26042016-2:160:140:0:0{/gallery}