Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Сирни Заговезни отбелязаха с голям празник в центъра на село Аканджиево

Един от традиционните пролетни празници, който се празнува в село Аканджиево от незапомнени времена и се предава от поколение на поколение, до наши дни, е обичаят „Кукери на Сирни Заговезни”. Участниците са само ергени и млади мъже, които няколко дни преди празника се събират, за да си разпределят главните роли в групата – водач на кукерите, булка, зет и поп.

Кукерите бяха облечени в различни костюми, изработени самостоятелно от участниците в обичая, всеки по своя вкус. Маските на кукерите всеки е изработил сам, с подръчни материали. На площада пред Читалището се бяха събрали много хора, които се включиха в кукерския празник. В празничната програма се включиха самодейни танцови групи от село Дъбравите, село Мененкьово и град Септември. В танците и хората се включиха не само самодейците и кукерите, но и всички гости и жители на село Акаджиево.
Както повелява традицията, на мегдана в селото беше запален огън, както и на най-високото място в селото. Вярва се, че докъдето стига светлината на огъня, дотам ще има плодородие.