Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Фото-документална изложба „1100 години от успението на Св. Наум Охридски“ гостува на музея в Белово

В месеца на славянската писменост и култура  Музейна сбирка „Атанас Хрисчев”, Белово представя гостуваща  фото-документална изложба „1100 години от успението на Свети Наум Охридски“

На 11 май 2017г. в МС „Атанас Хрисчев” Белово бе открита гостуваща  фото-документална изложба „ 1100 години от успението на Свети Наум Охридски. Изложбата е дело на Кирило-Методиевския научен център– БАН и разказва за живота и  просветителската дейност  на един от най-близките до Кирил и Методий ученици – Наум, наречен „светилник на българите“. Тя се основава както на книжовните средновековни извори и на изобразителния материал, запазен в средновековните и възрожденски църкви и манастири, така и на съвременното осмисляне на култа към светеца, довело до изграждането презXXиXXIвек на църкви, носещи неговото име и до създаването на нови негови изображения.

Историко-художествените артефакти, представени в изложбата са създадени или се пазят днес на територията на няколко европейски страни – България, Македония, Албания, Гърция, Унгария, Русия, Словакия, Швейцария, а извън Европа – в Канада.

В залата могат да се видят църковнославянски книги от XVIII – XIXвек от фонда на Музейна сбирка „Атанас Хрисчев“, Белово.

Екипът на МС „Атанас Хрисчев” Белово благодари на главен асистент Цветомира Данова от Кирило-Методиевския научен център – БАН за съдействието, помощта и подкрепата за организиране на изложбата!

{gallery}news/2017/12052017-4:160:140:0:0{/gallery}