Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Трифон Зарезан в община Белово

Трифон Зарезан в община Белово

Празникът на лозарите и винарите се отбелязва постар стил на 1 февруари, а по новия календар на 14 февруари.

На 1 февруари НЧ "Благой Захариев – 1932" гр. Белово, кв. Малко Белово, съвместно с църквата "Възнесение Господне" отбелязаха с тържествена литургия, отслужена от свещеник Стоян Ковачев, деня на Св. Трифон. По традиция се проведе конкурсът "Най-добър винар", в който участваха 17 любители на "еликсира на живота" в три тура. На първо място за "Най-добър винар" се класира Иван Кьосев с вино № 6, второто място за "По-добър винар“ беше за Атанас Михайлов с вино № 10, а на трето място за "Добър винар" – Димитър Канонов с вино № 17. Класиралите се на първите три места бяха наградени с грамоти и предметни награди. Празникът в Малко Белово завърши с песните и танците на самодейците от Група за автентичен фолклор "Тракийска песен".

Новосъздаденото Сдружение на любителите винари от община Белово също почете Трифон Зарезан на 1 февруари. Сдружението проведе "Винен фест", а инж. Георги Петракиев връчи грамоти и поздрави отличилите се. Първите места бяха за Димитър Дургов и Иван Кръстев.

На 14 февруари с. Мененкьово и с. Аканджиево отбелязаха празника с български народни песни и танци, червено вино и традиционен ритуал по зарязване на лозята.

Областният управител Стефан Мирев и председателят на ОбС-Белово Васил Савов уважиха празника на лозарите и винарите в Аканджиево. Здраве, берекет и добра реколта пожела областният управител на местните винопроизводители.

И в двете населени места по традиция беше проведен конкурс за най-добър винар през изтеклата 2018 г.

Село Мененкьово е селото с най-старите традиции в лозаро-винарството, които се предават от поколение на поколение. Празникът започна в центъра на селото, след което шествието се отправи към местността "Дъбето", където по традиция се прочете молитва за берекет от отец Николай и се извърши ритуал по зарязване на лозята. Гости на празника на селото бяха заместник областният управител Петър Белчев и кметът на община Белово – инж. Костадин Варев. Заместник областният управител пожела здрава и успешна година на лозарите и винарите от региона. І-во място за "Най-добро червено вино за 2018 г." журито присъди на Венцислав Недялков, ІІ-то място беше за Веселка Адамска и на ІІІ-то място – Гинка Додова. Всички те получиха грамота и предметна награда.

{gallery}news/2019/02/15022019:160:140:0:0{/gallery}

https://www.livechatalternative.com/