Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Бабинден в село Голямо Белово

На 8 януари традиционно се празнува Бабинден. По стар стил празникът се отбелязва на 21 януари – това е и професионалният празник на акушерките и гинеколозите.
Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали.

Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането, а днес продължава да е изключително почитан в село Голямо Белово. Всяка година на този ден в селото се пресъздава обичая от групата за автентичен фолклор към народно читалище „Тодор Каблешков-1874“.
И тази година майките на децата, които са се родили през годината поляха на бабите  на реката. А пък бабите, както  традицията повелява, се изкъпаха във водите на река Яденица. При поливането бабата трябва да хвърли с шепите си вода нагоре и да подскачи три пъти, като нарича: „Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!“
Бабите вързаха на дясната ръчичка на децата червено конче със сребърна монета, даруваха ги и ги измиха, тъй като се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила.
На празника тази година гости бяха д-р Димитрова, акушер-гинеколог, г-жа Ваня Илкова, акушерка, инж.Костадин Варев, кмет на община Белово, инж. Димо Белев, директор на Горско стопанство-Белово. На прощада в селото се бяха събрали жителите и много гости, които се включиха и в хората, с които завърши празничната програма.