Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Работна среща

На 11 декември, в голямата заседателна зала на Общинска администрация-Белово се проведе работна среща, на която беше представен проектът за паметник на загиналите във войните от Беловския край. Преди година беше създаден инициативен комитет, който внесе предложение до Общински съвет – Белово за изграждане на паметник на загиналите във войните. Общинският съвет-Белово подкрепи предложението и взе решение за изграждането му. Мястото, което бе определено за изграждането на паметника е паркът на улица Чавдар войвода в град Белово.
Вчера на срещата присъстваха инж. Костадин Варев, кмет на община Белово, арх. Драганов, главен архитект в община Белово, г-н Георги Арабаджийски, служител по сигурността и информацията в Областна администрация-Пазарджик, г-н Станко Проданов, началник на Военен клуб-Пазарджик, г-н Никола Николов, ветеран, г-н Иван Мърценков, председател на общинската структура на запасните офицери в община Белово и др.
Проектът на паметника беше представен от архитект Димитър Боюклийски от град Пазарджик. Самото проектиране е извършено от архитект Колев и архитект Боюклийски напълно безплатно. Представеният проект изненада много приятно присъстващите и те единодушно го одобриха. Паметникът представлява една отворена книга, като на всеки лист ще бъдат издълбани имената на загиналите 130 войници от Беловския край.
Г-н Арабаджийски от Областна администрация-Пазарджик каза, че поектът е одобрен на Областния съвет. Предстои проектът да премине одобрение и на експертен съвет в община Белово.
Стойността на проекта не беше съобщена, тъй като арх. Боюклийски каза, че това изисква време и още данни, за да бъде изготвена количествена сметка. От инициативния комитет се ангажираха да търсят средства за финансирането на проекта, като от Общинска администрация-Белово и Областна администрация-Пазарджик заявиха своята подкрепа за набирането на средствата. Ще бъде обявена дарителска сметка за набиране на средства за изграждането на паметника.