Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Беловската базилика „Св.Спас“ в обектива на БТВ

На 7 май, в предаването „БТВ репортерите“ бе представена историята, състоянието и бъдещето на Беловската базилика, като обект на културно-исторически туризъм.

Обектът бе включен в репортажа по инициатива на екипа на предаването, а идеята, с която кметът на община Белово инж. Костадин Варев се включи с обстойно интервю, бе да се даде гласност на проблемите, които спират осъществяването на голям проект за социализация на базиликата и крепостта в местността „Св.Спас“. В общественото пространство трябваше да станат известни няколко изключително важни факта:

– Общината поддържа и опазва обекта със собствени средства и сили, без каквато и да е помощ от държавата;
– Обектът е в добро състояние, не е заплашен от унищожение, поради качествената консервация и частична реставрация през далечната 1994 г.
– Пречка за осъществяване на каквито и да е проекти е това, че теренът, на който е разположен обектът, е собственост на няколко институции.

В своето изказване ст.специалист „Музейно дело“ в общината Севдалина Попова разказа на място историята на проучванията, като подчерта ролята и значението на обекта в национален план – в предаването се чуха малко от споменатите факти.

За съжаление форматът на предаването, който предвижда 15 минути телевизионно време за три обекта, осакати първоначалната идея – орязаните интервюта не дадоха възможност зрителите да получат цялостна информация за обекта. Това наложи да допълним информацията и още веднъж отговорно да заявим, че Беловската базилика не е застрашена,  общинското ръководство ще продължи да се грижи за състоянието ѝ,  а и няма да се откаже от плановете си да я направи национално известен обект.

{gallery}news/2017/23052017-2:160:140:0:0{/gallery}