Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Завърши започналото от пролетта благоустройство на град Белово

Естетизацията на градинки и паркове на територията на Общината е основна цел в Общинския план за развитие в раздел „Екология и опазване на околната среда“. В условията на градската среда на Белово е необходимо почистване, залесяване, обновяване и възстановяване на съществуващите зони за отдих и отмора, което ще доведе до повишаване на екологичната култура на жителите.

От месец март тази година започнаха работи по зацветяване и залесяване на централната градска част. В центъра на града бяха засадени над 1300 петунии, които направиха града ни много цветен и красив точно преди Великденските празници. Във всички кашпи по основните булеварди Освобождение, Юндола и в централната градска част бяха засадени вечнозелени храсти. Въпреки усилията на общинска администрация да създаде нещо хубаво, красиво, да се почувстваме граждани на един европейски град, след няколко дни се намериха хора, наши съграждани, които да изскубнат част от засадените растения. Озеленяването се извърши от общинското предприятие „БКС 1-Белово“ ЕООД и е със средства от Община Белово. Всички дейности по зацветяването и последвалата поддръжка на зелените площи се извършва от хората, наети по програми за временна заетост.
През лятото продължи залесяването с вечнозелени дървета по целия булевард Освобождение. Бяха засадени над 2 800 туи. От страната на булеварда, граничеща с жп линията се наложи съгласуване на изкопните работи с Национална компания „Железопътна инфраструстура“. Идеята е да се намали шума от преминаващите влакове, както и да се подобри благосъстоянието на тази основна артерия в града. Площите, които са били предвидени за градинки и зелени площи, а ние бяхме превърнали в запустели терени или паркоместа за автомобилите си, това лято се обработиха, бяха залесени, направено е капково напояване и се поставиха декоративни огради.
Преди няколко дни бяха поставени 25 пейки в града-в центъра, в района на автогарата, около паметника на Мария Сутич на бул. Освобождение, с което се обособиха места за отдих и почивка на всички граджани и гости на града. Още 40 пейки бяха доставени и по селата от Община Белово, който да бъдат поставени в местата за отдих.
Уважаеми съграждани, разчитаме на Вашето развито чувство за справедливост и Вашата готовност ВСИЧКИ ЗАЕДНО да запазим и да превърнем община Белово в желано и добро място за живеене!