Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Групата за автентичен фолклор към Народно читалище „Тодор Каблешков-1874“ село Голямо Белово се завърна с бронзов медал и 6 почетни грамоти от Световния фолклорен фестивал – 2013 г.

От 22 август до 1 септември 2013 г. в Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас, Бургас и Поморие се провежда Световен фолклорен фестивал 2013 г. Групата за автентичен фолклор към Народно читалище „Тодор Каблешков-1874“ село Голямо Белово участваха на 23 и 24 август във фестивала с пресъздаване на местния народен обичай „Бабинден“.

За своето изпълнение групата получи бронзов медал, както и Диплома за приемственост и последователност между генерациите, Диплома за лауреати на фестивала, Диплома за почетно представяне на Световния фолклорен шампионат, Диплома за уникални фолклорни костюми и Диплома за съществен принос в запазването и развитието на световните традиционни фолклорни изкуства. осъществува от преди повече от 50 години. Основната цел на групата е възстановяване, съхранение и пресъздаване на характерни само за Голямо Белово обичаи и традиции. Участниците в групата са около 25 като възрастовият диапазон се движи от 4 до 70- годишна възраст. При своите участия групата за автентичен форклор използва характерни за селото автентични костюми, които са на повече от 100 години.

Групата има участия в местни, национални и световни фестивали. Освен призовите награди от фестивалите на Евро фолк, има престижни награди от участия в Национален фолклорен събор-Копривщица, Рожен и др. Основната и най-важна цел на по-възрастния състав на групата е да предаде на младото поколение това, което сме успели да запази като фолклорно и културно наследство и да съхрани българското.