Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Община Белово празнува 1 Март

ОБЩИНА БЕЛОВО ПРАЗНУВА 1 МАРТ – БАБА МАРТА И ДЕНЯ НА САМОДЕЕЦА

Беловци посрещнаха Баба Марта с украсен в бяло и червено пл. „Освобождение“. Празничната украса беше изработена от колектива на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Белово.

В гр. Белово и във всички села от общината се проведоха различни инициативи, посветени на Баба Марта и на Деня на самодееца.

По традиция в ролята на Баба Марта и тази година Анна Кехайова /председател на НЧ „Тодор Каблешков“ с. Голямо Белово/ първо посети най-малките – ОДЗ „Щурче“ гр. Белово. Малчуганите бяха очаровани и не можаха да прикрият вълнението си от този важен за тях гост. Те поздравиха с много стихчета и песни любимата си Баба Марта, а тя върза на всички мартенички с пожелание да бъдат „бели и червени, румени и засмени“.

След детската градина предвестничката на пролетта гостува и на служителите от Общинска администрация Белово, на които също подари от своите ръчно изработени от бяла и червена вълна мартеници, като им пожела здраве, дълъг живот и успехи.

Първолаците от СОУ „Ал. Иванов – Чапай“ пък посрещнаха Баба Марта в Ритуалната зала на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ Белово. Рецитираха, пяха и танцуваха заедно с нея. Най-ценната мартеничка за тях беше тази, която им върза Баба Марта.

В с. Мененкьово учениците от ОУ „Отец Паисий“ украсиха мартенско дърво с ръчно изработените от самите тях мартеници. То грейна в червено-бяла премяна и внесе празнично настроение в цялото село. А децата от детската градина в селото поздравиха Баба Марта с весели стихчета за мартеницата. В ролята на добрата баба влезе Христина Пондева.

В НЧ „Благой Захариев“ кв. Малко Белово се бяха подготвили за празника с изработени от тях, от децата и от членове на пенсионерския клуб красиви мартенички, с които Баба Марта зарадва всички. Тя посети и танцова формация „Ахинора“ Малко Белово и поздрави всички членуващи в нея с Деня на самодееца, като им пожела здраве, творческо дълголетие и упоритост в призванието им да съхраняват и предават на бъдещите поколения българските традиции и обичаи.

Жителите на с. Дъбравите пък бяха приятно изненадани в ранната сутрин от Баба Марта, която срещаха по улиците на селото, в магазина, в кафенето, в кметството, в Дома за възрастни хора. Всеки, който я срещна, получи подарък мартеничка.

НЧ „Тодор Каблешков“ с. Голямо Белово отпразнува Баба Марта и Деня на самодееца, но също и тържествено отбеляза и предстоящия Национален празник – 3 март. Гости на тържеството бяха представители от Общинска администрация Белово и кметът на с. Мененкьово Иван Адов. Учениците на г-жа Вергиния Бакалова представиха празничен рецитал, посветен на 3 март и изпяха заедно с гостите знакови за българите патриотични песни, а пък по-късно пристигналата Баба Марта зарадваха със стихчета за мартеницата. На всички присъстващи тя върза ръчно изработени мартенички. Празникът продължи с поздрав от председателя на читалището г-жа Анна Кехайова по случай Деня на самодееца. Женската певческа група към читалището представи на гостите букет от автентични песни.

За да видите кадри от всички проведени инициативи в община Белово, можете да посетите раздел Галерия.

https://www.livechatalternative.com/