Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Портрет на Мария Сутич, от ИМ Белово – на изложба в Пазарджик

Настоящата година бележи 140 – годишнината от Априлското въстание през 1876 г. По този повод в Регионален исторически музей – Пазарджик на 22 март2016г. бе открита изложбата „Светини”. Експозицията е плод на партньорството на музея  с ХГ „Ст. Доспевски”. В нея са представени уникални вещи на въстаници от Историческите музеи в Копривщица, Брацигово, Батак, Перущица, Панагюрище, Клисура, Стрелча.

ИМ гр.Белово участва с портрет на Мария Сутич от художника Петър Бабачев. Тя е единствената жена в четата на Георги Бенковски.

Известни са възторжените думи на воеводата, записани и предадени от летописеца Захари Стоянов: ”Запиши, че днес на 27 априлий, с нашата чета се присъединява и госпожата на Иван Шутича, Мария Ангелова, родом наша българка, на която името ще остане записано в историята.”. Когато тръгва от Голямо Белово, жените от селото ѝ подаряват малко знаме, което тя носи със себе си.

Тя и съпругът ѝ следват Хвърковатата чета от Голямо Белово до залавянето им в Балкана. Прекарала месеци наред в мрачните килии на Черната джамия, подложена на изпитания и унижения, Мария устоява на опитите да я потурчат. Благодарение на застъпничеството на чуждите консули и най-вече на чуждото поданство на мъжа ѝ, Мария и Иван са освободени.

Днес 140 години след тези героични събития, портретът на Мария Сутич е представен в изложбата „Светини”, редом до личното оръжие на воеводата Бенковски.

Изложбата ще бъде отворена за посещение от 22 март до 22 април 2016г. в сградата на РИМ гр.Пазарджик.

Севдалина Попова

{gallery}news/23032016:160:140:0:0{/gallery}

https://www.livechatalternative.com/