Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Родители и ученици участват заедно в проект „Твоят час“

Родители на ученици от ОУ „Отец Паисий“ с. Мененкьово приеха предизвикателството на своите деца да участват заедно с тях в творческа изява на стартиралия тази учебна година проект „Твоят час“. Те пресъздадоха пред своите учители, съученици и гости типична българска седянка.

Седянката е стар български обичай от миналото. На седенките се събират само млади хора, които са готови за женитба. Най – активното време за седенкуване е през есента и зимата,когато момите не са заети с полска работа,а ергените са се върнали от гурбетуване. Момата, решила да организира в дома си седенкуване, се събира с няколко свои дружки в двора на къщата. Групата намира най- високото възможно място на дома и от там се изпяват няколко песни. Този песенен сигнал е за ергените. Момите обикновено се занимават с някаква работа – предат, шият, навиват прежда и същевременно пеят, разказват легенди, гатанки, предания, приказки, танцуват и се надиграват, задяват се и се закачат с ергените. Стараят се да покажат уменията си в „ръкоделни“ женски занятия.  Веселбата продължава до зори, до първи петли.

По думите на ръководителката на проекта г-жа Кичка Кинчева, седянката може да се определи като прародителка на днешната модерна дискотека.
Подобни предизвикателства раждат прекрасни творчески иновации, които правят училището по-интересно, по-близко и по-полезно за деца, родители и учители.

{gallery}news/2017/07042017:160:140:0:0{/gallery}