Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Отбелязване на 140-годишния юбилей на НЧ ”Тодор Каблешков-1874”

На 21.09.2014 г. на площада в с.Голямо Белово, община Белово  се проведе тържествено честване на 140-годишния юбилей на НЧ”Тодор Каблешков-1874”.    Във връзка с  него община Белово предприе строителни и ремотни дейности в с. Голямо Белово: извърши се основен ремонт на площада, на лятното и зимното кино, на пенсионерския клуб и изцяло обновена е сградата на читалището-ремонт на покрив, боядисване на фасада, вътрешно саниране, подмяна на дограма, монтиране на парно отопление, което ще позволи тя да се използва пълноценно целогодишно.

Домакини на юбилея бяха инж. Костадин Варев-Кмет на община Белово и Председател на организационния комитет, Председателят на ОбС Белово и Анна Кехайова-Председател на читалищното настоятелство. За тържеството бяха поканени гости,  като с  присъствието си уважиха празника: Райна Каблешкова-родственица на Т.Каблешков иПредседател на фондация”Тодор Каблешков, д-р Константин Тренчев-Президент на КТ”Подкрепа” и почетен гражданин на Белово, Венко Цинцаров-почетен гражданин на Белово, представители на политически партии, общински съветници от ОбС Белово, кметове на кметства и др.

В своето тържествено слово кметът на общината –инж.Варев, поздрави Читалищното настоятелство, читалищните дейци и жителите на селото с юбилея, като им пожела и все така да поддържат живи читалищните традиции. Обръщайки се към присъстващите представители на политически партии, инж. Варев изрази очакване занапред държавата да обръща по-голямо внимание на малките общини, защото всичко, което е направено през последните 20 дни в с. Голямо Белово е само със средства на общината и с труда на местните хора.

По повод на юбилея бяха връчени отличия от Министерството на културата  и от Съюза на народните читалища: плакет и грамота за читалището и медал и грамота на: Иван Бакалов-бивш председател на читалищното настоятелство и самодеец, и   Анна Кехайова-настоящ дългогодишен председател на читалищното настоятелство и ръководител на Групата за автентичен фолклор. Грамоти за принос към читалищното дело бяха връчени на Иван Бакалов, Анна Кехайова и Росица Терзиева от община Белово.  На изявени читалищни дейци бяха връчени грамоти и плакети от Читалищното настоятелство.

След приключване на официалната част честването продължи с богат концерт с участието на състави към читалищата в населените места от общината и гостите от Фолклорна група „Мераклии”-гр.Септември., а на края публиката се включи заедно с танцовите състави, извивайки кръшно хоро върху новия площад на Голямо Белово.

Галерия: