Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

11 Май – Ден на Светите братя Кирил и Методий – Двоен празник за Община Белово

Празничният ден започна с тържествено откриване на реновираната спортна зала в град Белово. Обновяването на спортната зала е богатство за града и се осъществи благодарение на Община Белово и Министерството на младежта и спорта по проект "Модернизация на съществуващата спортна зала". Много хора се трудиха, за да се превърне този проект в реалност, благодарение на който жителите на община Белово имат възможност да спортуват и да постигат спортни успехи.

Спортната зала е един от символите на най-доброто, което можем да постигнем за обединението на общината ни – място за спорт, за здраве, за приятелство, място на бъдещи шампиони. На това място преди няколко години имаше само порутени останки от стара слава и децата от общината нямаха свое място, където да спортуват и развиват заложбите си.

Събитието бе отпразнувано с тържествена програма, в която участваха: Жулиета Тандова с фолклорната песен "Пладне ле", малките беловски спортисти в изпълнение на рецитал на български стихове и стихове от беловски поети и г-н Николай Титеряков – учител по музика в СУ "Ал. Иванов – Чапай" гр. Белово с изпълнението на химна на община Белово.

В чест на официалното откриване на спортната зала се проведе волейболен турнир между отборите на ВК "Марица-Белово" и ВК "Хебър-Пазарджик".

Официално залата бе открита след водосвет, отслужен от отец Николай Генев, лентата прерязаха кметът на община Белово-инж. Костадин Варев и зам.-министърът на младежта и спорта Николай Павлов. Приветствия към гражданите и гостите на община Белово отправиха: инж. Костадин Варев – кмет на община Белово, Андрей Новаков – евродепутат от групата на ЕНП, Николай Павлов – зам.-министър на младежта и спорта и Илия Лазаров – кандидат за евродепутат от ПП ГЕРБ и СДС.

Официални гости бяха и г-жа Даниела Малешкова – народен представител в 44-тото Народно събрание на РБългария, г-жа Амелия Гешева – зам.-министър на културата, Васил Савов – председател на Общински съвет-Белово и Найден Шопов – областен координатор на ПП ГЕРБ.

След откриването на спортната зала всички официални гости се отправиха към село Мененкьово, за да присъстват на откриването на възстановената след пожара през 2016 г. сграда на НЧ "Св. св. Кирил и Методий-1910".

Официалната част започна с приветствие на домакина на тържеството, кмета на с. Мененкьово Иван Адов. Поздравления поднесоха и кметът на община Белово – инж. Костадин Варев, евродепутатът Андрей Новаков, народният представител г-жа Даниела Малешкова и зам.-министърката на културата г-жа Амелия Гешева.

Официални гости на празника в с. Мененкьово бяха още: проф. д-р Митко Георгиев – ректор на Химикотехнологичен и металургичен университет гр. София, Ваня Аврамова – представител на Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" гр. София, Лъчезар Риков – директор на Регионална библиотека "Никола Фурнаджиев" гр. Пазарджик.

Празникът продължи с водосвет за здраве и благоденствие и с официално прерязване на лентата от кмета на селото г-н Иван Адов, кмета на община Белово – инж. Костадин Варев, народния представител г-жа Даниела Малешкова и зам.-министъра на културата г-жа Амелия Гешева.

Гостите имаха възможността да разгледат изложбата в фоайето на читалището, отразяваща историята на читалищното дело в селото и да видят оцелелите от пожара – национален трибагреник и пиано. Добра поличба е, че щъркелите се завърнаха и изградиха наново изгорялото си гнездо на същото място, на покрива на читалището.

Събитието бе отбелязано с голям общоселски празник, в който участваха всички самодейни състави от читалищата на територията на общината, прозвучаха много български народни песни в изпълнение на: Група за автентичен фолклор към НЧ "Св. св. Кирил и Методий-1910" с. Мененкьово, Певческа група "От извора" при НЧ "Христо Ботев-1931" с. Габровица, Певческа група при НЧ "Просвета-1928" с. Момина клисура, Женска певческа група "Славей" при НЧ "Просвета-1958" с. Аканджиево и Хор за народно пеене към НЧ "Искра-1881" с. Сестримо.

Празничната програма откриха децата от Детска градина "Щурче", филиал с. Мененкьово и учениците от ОУ "Отец Паисий" с. Мененкьово. Поздрав към всички бяха изпълненията на песни и танци от: децата от Детски комплекс-Белово с художествен ръководител Галина Петрова, Групата "Карабунарче", малките и големите танцьори от "Беловче" с ръководител Росица Данкова и Танцова формация "Белмекен" при НЧ "Искра-1881" с. Сестримо.

Празникът завърши в късните часове на деня със специалното участие на народната певица Гуна Иванова.

{gallery}news/2019/05/12052019:160:140:0:0{/gallery}

 

https://www.livechatalternative.com/