Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

142 години от Освобождението на Белово и беловския край

142 години от Освобождението на Белово и беловския край

Празникът на град Белово се чества в деня на освобождението на района от османско владичество. По традиция жители и гости на общината се събират на централния площад "Освобождение", за да изразят своята почит и признателност към загиналите руски, финландски и украински воини.

Тази година празникът бе особено вълнуващ за беловци – Президентът на Република България, г-н Румен Радев, бе гост на тържеството.

Официалната част започна с тържествена проверка /заря/, в която участваха представителните роти на 68 бригада "Специални сили" гр. Пловдив. Командващият зарята генерал – майор Явор Матеев – командир на Съвместното командване на специалните операции и командир на гарнизон Пловдив, посрещна Президента, който прие почетния строй. Тържествената проверка по случай 142-та годишнина от Освобождението на Белово бе кулминацията на празника. С едноминутно мълчание и извикване на имената на загиналите за свободата на България бе отдадена почит на героите.

С вълнуващо приветствие към съгражданите си, се обърна домакинът на събитието – инж. Костадин Варев, кмет на община Белово. Той подчерта богатото историческо минало на района и необходимостта всички заедно да работим за напредъка на Общината, след което даде думата на г-н Радев. Президентът посочи, че в Белово си дават среща три от най-хубавите български планини: „Природата е животворна и зарежда с енергия за добри и успешни дела, а историята ни изпълва с гордост и национално самочувствие. Барон Хиршовата железница превърна Белово в средище на динамичен и богат живот, а докосването до Европа вдъхна самочувствие на беловци и те решиха да не чакат някой друг да им подари свободата. На тази благодатна почва работи Тодор Каблешков, който плени умовете и сърцата на беловци за революционната идея, за една нова и свободна България. Днешният празник е отдаване на почит към поколенията беловски будители, към борците за свобода, отдали с храброст и достойнство живота си в Априлското въстание и Руско-турската освободителна война. Днес отдаваме почит и към руските воини, донесли преди 100 години дълго чаканата свобода на върха на своите щикове. Искрено ви поздравявам за усърдието, с което преди по-малко от година обществеността на Белово успя да събере и изложи вдъхновените дела на своите предци, откривайки Градски исторически музей. Вярвам, че това родолюбиво огнище ще осветява пътя на бъдните поколения, защото именно родовата и националната памет са здравите устои, на които се крепят напредъкът и просперитетът на българския народ. В днешния празник пожелавам на всички вас здраве, много енергия, воля и висок дух, за да е успешен делникът, за да градим заедно по-добро бъдеще, за да остават децата ни тук и да се гордеят с всички нас“, каза още в поздравителното си слово президентът Радев.

Официални гости на празника бяха и народни представители от 44то Народно събрание, г-н Стефан Мирев – областен управител на област Пазарджик, г-н Стефан Якимов – председател на ОбС Белово, инж. Димитър Манолов – президент на КТ „Подкрепа”, общински съветници, кметове на общини и кметства, представители на политически партии, директори и управители на областни и общински институции.

Венци и цветя от гостите и жителите на Община Белово бяха поднесени пред паметника на освободителите. По традиция празничния огън запали кметът на общината – инж. Костадин Варев. Небето над Белово се освети от тържествена заря.

Концерта откри Фолклорен танцов ансамбъл „Беловче“, а градусът на празничното настроение бе повдигнат от певиците Росица Пейчева и Рени.

{gallery}news/2020/01/16012020:160:140:0:0{/gallery}