Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Поздравителен адрес на кмета на Община Белово по случай Празника на град Белово и беловския край

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

по случай 14 януари – Празника на град Белово и беловския край

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ И ГОСТИ НА ОБЩИНА БЕЛОВО,

Всяко населено място има свои традиции, които остават във времето, такава за нас е честването на датата 14 януари – Денят на Освобождението на Белово и беловския край от Османското владичество. Днес отбелязваме за 142ри път този паметен ден, превърнал се в празник за града ни.

На тази дата през 1878 г. свободата идва на щиковете на легендарните руски богатири от Астраханския драгунски полк, Първи Московски гвардейски пехотен полк и Кавказката казашка бригада. 700 души въоръжени доброволци от беловския край подпомагат Киевския хусарски полк при освобождението на Чепинското корито. Беловци не са получили свободата си даром, те са воювали за нея!

14 януари 1878 година променя живота на поколения. Празникът е ден, в който си спомняме и отдаваме почит на нашите освободители, на храбростта на воините, отдали живота си в името на българската свобода.

С гордост днес свеждаме глави пред всички руски, финландски, украински и български войници и поборници, загинали за свободата ни.

Честит празник на всички жители на община Белово!

Бъдете здрави, бъдете сплотени и единни. Нека съхраним и предадем на идните поколения спомена за паметната дата 14 януари 1878 година и подвига на освободителите.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЕЛОВЦИ!

ИНЖ.КОСТАДИН ВАРЕВ
КМЕТ НА ОБЩИНА БЕЛОВО

Поздравителен адрес