Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Поздравителен адрес по повод 142 години от Освобождението на Беловски край от Османско иго

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

по повод 142 години от Освобождението от Османско иго на Беловския край

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ И ГОСТИ НА ОБЩИНА БЕЛОВО,

Нека на днешния ден събудим духа си на родолюбци и дано героизмът на предците ни окуражава съвременните и бъдещи поколения.

Вече 142 години 14 януари е датата, която се е превърнала в символ на святата дума „ Свобода „ за жителите на Беловската община. Тази дума тираните не я обичат, защото тя е раждала герои, мъченици и будители, които със слово и меч записваха категоричната воля на поробения народ "Свобода или смърт".

Свободата не е даденост!

Свободата трябва да се пази, защото тя си тръгва. Тя си тръгва тогава, когато се свършат мъчениците и героите, когато всичко човешко угасне. Тя си тръгва последна, за да отстъпи на тираните.

Затова, уважаеми Българи, никога не трябва да се страхуваме, нито да се срамуваме да наричаме времето преди 14 януари 1878 г. с истинското му име така, както го наричаше Патриарха на българската литература Иван Вазов "Под игото".

Никога не трябва да забравяме собствения си кръст на днешното и утрешното дело.

Нека на всеки един 14 януари всеки един от нас да дава клетва да не подменяме историята, да радеем за родолюбиво образование, поверено в ръцете на посветени хора и патриоти.

Има една- едничка дума, която дава точно название на тази война – Освобождението. И ако трябва да прибавим още няколко думи към тази, то несъмнено тези няколко думи трябва да бъдат: преклонение, признателност, чест и слава на загиналите за Освобождението Руски, Финландски, Украински и Български войници.

СТЕФАН ЯКИМОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – БЕЛОВО

Документи:

Поздравителен адрес / 14.01.2020г. / – Изтегли