Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Творческа среща с писателите Елена Хайтова и Никола Гигов

По покана на НЧ „Св.св. Кирил и Методий-1927“ гр. Белово се състоя творческа среща с дъщерята на забележителния български писател Николай Хайтов – Елена Хайтова и нейния съпруг Никола Гигов на тема: „Любовта и борбата – криле на живота“.

Дъщерята на бележития писател Николай Хайтов е автор на 14 книги – документални повести, есета, разкази и пътеписи. Посетила е над 50 държави със съпруга си и дъщеря си – Елица, много от тях, за да проследи влиянието на Николай Хайтов по света.  Елена Хайтова написва три книги за баща си – “Баща ми – най-дивият разказ” (2003), за която бе приета за член на Съюза на българските писатели; „Гладиаторът Хайтов“ и „Крилете на дивия лес“. Пише и две книги за орфеиста и писателя Никола Гигов – „Безумният Орфей“ и стана единствената жена създала три книги за баща си посмъртно и две книги за съпруга си, приживе. Пише и две книги за космическата певица Валя Балканска. Най-новата ѝ– четиринадесета книга „Сама сред звездите“, е трета по ред и трето издание за изтъкнатата певица, чиято песен лети в Космоса.  
Съпругът ѝ Никола Гигов е автор на повече от 60 книги – поезия и проза. Носител е на международни и национални награди. Член е на Съюза на българските писатели. Бил е аргонавт до Колхида (1984). Носител е на много ордени, медали, отличия, сред които орден "Кирил и Методий" – І-ва степен. Орфей и орфизмът са тема на неговия живот.
На срещата в Белово Елена Хайтова и Никола Гигов споделиха вълнуващи разкази за колоритния си живот, за вдъхновението им, за пътя и идеите на бележития Николай Хайтов. Представиха на участниците в срещата своите произведения: „Пръски светлина“, „Еолова арфа“, „Огледало от женски съдби“, „Крилете на дивия лес“, както и третото допълнено издание на книгата за Валя Балканска „Сама сред звездите“. Срещата беше много емоционална и за авторите, и за слушателите. Много от гостите напуснаха залата просълзени от вълнуващите спомени на семейството писатели.

{gallery}news/22062016-1:160:140:0:0{/gallery}