Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

141 години от Освобождението на Белово и Беловския край

По традиция и тази година в навечерието на своя празник жители и гости на общината се събраха на централния площад "Освобождение", за да изразят своята почит и признателност към загиналите руски, финландски и украински воини.

Кулминацията на празника беше тържествената проверка /заря/ с участието на 68 бригада "Специални сили" гр. Пловдив с командир бригаден генерал Явор Матеев. Почетният строй на войниците прие Председателят на Народното събрание – г-жа Караянчева.

Тържеството започна с ритуалното вдигане на знамената на Република България и Община Белово от Кмета на общината – инж. Костадин Варев и Председателя на Общински съвет-Белово – Васил Савов. Свещеници от общината отслужиха празничен водосвет за здраве и благоденствие.

Официални гости на празника бяха: г-жа Цвета Караянчева – Председател на 44-тото Народно събрание на Република България, Народните представители от Парламентарната група на "ГЕРБ" – Даниела Малешкова и Димитър Гечев, Народният представител от Парламентарната група на БСП – Надя Клисурска-Жекова, Областният управител на област Пазарджик-Стефан Мирев, Началникът на Военно окръжие Пазарджик-подполковник Петър Петров, Директорът на областна дирекция "Земеделие" Пазарджик-Стоян Траянов, Директорът на "Инспекция по труда"-гр. Пазарджик-Димитър Търпов, Директорът на "Регионална дирекция на горите"- Пазарджик-Ангел Кузманов, Председателят на ПП "Движение Гергьовден"-Драгомир Стефанов, Председателят на младежката организация на "Движение Гергьовден"-Даниел Парушев, Председателят на СРС "Подкрепа" Пазарджик-Никола Минчев, общински съветници, кметове на кметства, ръководители на обществени институции на територията на Община Белово.

Венци и цветя от гостите и жителите на Община Белово бяха поднесени пред паметника на освободителите. По традиция празничния огън запали кметът на общината-инж. Костадин Варев, съпроводен от своите официални гости. Небето над Белово се освети от тържествена заря.

За доброто настроение на всички се погрижиха – Глория, Николина Чакърдъкова, Боби Шапков и Неврокопски танцов ансамбъл.

Под патронажа на кмета на Община Белово-инж. Костадин Варев, в деня преди Празника на града, се проведе шахматен турнир с участието на отборите на гр. Белово, гр. Септември, гр. София, гр. Долна баня, гр. Костенец, с. Костенец и с. Мененкьово. Резултатите от крайното класиране ще бъдат обявени на официалния сайт на общината.

{gallery}news/2019/01/15012019:160:140:0:0{/gallery}